Afval verminderen, hoe doe je dat?

Er is de laatste tijd veel aandacht voor het verminderen van afval, ook wordt er veel nagedacht over het scheiden van huisvuil, het voorkomen van voedselverspilling en het inzamelen van afgedankte spullen. Zelfs het uitbreiden van statiegeld op plastic flessen kan volgens sommigen bijdragen aan het terug dringen van de enorme afvalberg.

Afval scheiden

Vanaf 1 januari 2015 verzamelt de gemeente Oude IJsselstreek de plastic flessen, blikjes en drankpakken apart in. Bij het scheiden van het afval kom je er al snel achter dat de hoeveelheid restafval enorm kan verminderen door vooraf de herbruikbare afvalstoffen er uit te halen .

Foodbattle

Door bewust met voedsel om te gaan kun je verspilling voorkomen. Met de FoodBattle ga je drie weken de strijd aan om minder voedsel te verspillen. Je probeer zo min mogelijk voedsel weg te doen en houd je dagelijks bij hoeveel eten je weggooit. FoodBattle helpt je met allerlei makkelijk toepasbare tips, dat stimuleert. En je kunt jouw resultaten vergelijken met de resultaten van anderen. De aanpak van FoodBattle is succesvol. Deelnemers blijken na een periode van drie weken zo´n 20 procent minder voedsel te verspillen. www.foodbattle.nl

Zwerfvuil

Zwerfvuil veroorzaakt een grote ergernis, mensen storen zich het meest aan slingerende blikjes en kleine plastic flesjes. Het opruimen van het zwerfafval zorgt voor een steeds groter wordende kostenpost. In de gemeente Oude IJsselstreek is er jaarlijks in maart een grote Zwerfvuilopruimdag samen met de Wildbeheer Eenheden in de gemeente. Door mee te helpen zie je hoeveel mensen zich schuldig maken aan het weggooien en achterlaten van afval.

Plastic soep

Door het ontbreken van statiegeld op kleine flesjes belanden ze met een beetje pech al snel op straat of in de sloot. De Waterschappen worden direct geconfronteerd met de gevolgen van het plastic zwerfafval dat uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht komt. De beruchte’ plastic soep’ kan overal ontstaan, ook in de rivieren en meren in onze omgeving.

Afgedankte spullen

afvalemmersDoor het inleveren van defecte spullen zoals elektronische apparaten, batterijen en lampen kunnen de spullen worden gerecycled en de waardevolle grondstoffen worden gescheiden. Op verschillende plaatsen is het mogelijk de spullen in te leveren, zoals bij elektronicazaken, supermarkten, bouwmarkten, tuincentra en woonwinkels. Afgedankte huisraad is vaak nog heel geschikt voor een tweede kans, dat kan door het te brengen naar de Kringloopwinkel.

Helma Tuenter