Bethlehemroute met Toon Maas

Maandagavond de klooster Bethlehemroute meegewandeld met Toon Maas, lid van de oudheidkundige vereniging    ‘Gander’. Ik sloot aan bij een groep vrijwilligers van de VVV uit Terborg. De route is uitgezet door TOOS Gaanderen, een groep vrijwilligers die cultuurhistorie en natuur promoten in hun streek.

Aan de hand van de folder (te verkrijgen bij restaurant ‘ t Onland) liepen we de route en gaf Toon uitleg bij alle gemarkeerde punten en hij bood nog wat extra’ s ook. Zoals extra weetjes over de ijzergieterij liggend aan de buitengracht van het vroegere klooster Bethlehem.
Ook was er een speciale verrassing. We mochten in de wei naar de binnengracht van het klooster waardoor je de verhoging in het landschap waar het klooster gestaan heeft, sterk ervaart. Dat extraatje kon Toon ons aanbieden, omdat hij met een groep van 30 vrijwilligers afgelopen winter zo’ n 80 wilgen geknot heeft die langs de gracht staan. ‘Als je wat geeft, mag je ook wat terugvragen’, zegt Toon dan.
Vervolgens ervaren we de rust van het landgoed het Maatje, waar in 10 jaar tijd de struiken tot wasdom zijn gekomen en waar je alle stress van een drukke VVV-dag zo kwijt raakt. Daar passeer je ook nog een stuk van de oorspronkelijke loop van de Bielheimerbeek die nu is opgenomen in een nieuwe aangelegde lus van deze
in de jaren zestig gekanaliseerde beek. Bij elk paaltje schudt Toon de verhalen en feiten over wat daar te zien is, uit zijn mouw. Zo ook in de Kloosterlaan, met haar prachtige oude beuken op slechts 5 meter uit elkaar (een voorbeeld voor de gemeente Oude IJsselstreek waar men lanen wil ‘dunnen’, omdat ze anders niet meer gezond zouden blijven). Het grasland waar we nu naar kijken, herbergde vroeger twee grote visvijvers die bij het klooster hoorden. Even verder vertelt Toon ons het laatste weetje van de 3,5 km lange wandeling: een boerderij waarvan de nok van het voorhuis lager is, dan de aangebouwde schuur. Dit is één van de twee boerderijen die bij het klooster hoorden.
Na de mooie wandeling nog als afsluiting een kop koffie in het Onland en de avond ko
n niet meer stuk.
Toon bedankt.

Wim Beijer