‘Bite’-book Heerlijckheid Achterhoek aan college aangeboden

Namens de vijf trekkende organisaties heeft Maurits Steverink van de Smaak van de Achterhoek het bidbook in de race om Smaakhoofdstad van het jaar te worden, aan het college van de gemeente Oude IJsselstreek aangeboden. Loco burgemeester Peter van der Wardt en wethouder Finkeflügel namen het boek in ontvangst.

‘De kern van het bidboek is de samenwerking tussen verschillende organisaties rond voedselproductie en –verwerking in de Achterhoek die kan leiden tot een veel sterkere en bekendere sector’, houdt Maurits het college voor. Als praktisch voorbeeld levert Maurits er nog een pak speltkoekjes bij. In plaats van granen uit het buitenland zijn deze koekjes gemaakt van graan uit de ‘slaege’ en gebakken in Silvolde. Op en top een streekproduct dus.

De locoburgemeester noemt dit een mooi initiatief, want veel burgers weten niet meer waar hun voedsel vandaan komt. Het sluit ook aan bij al bestaande initiatieven, zoals de campingboerderij van de familie Rougoor, waar ieder jaar veel kinderen komen en hun ogen uitkijken op hun boerderij.

Ook wethouder Finkeflügel ervaart veel draagvlak voor ons landschap en streekproducten, zoals gisteren bij de opening van het nieuwe fietspad langs de Keizersbeek. ‘We moeten combinaties van landschap en lokale gewassen meer in de markt zetten’, stelt hij. ‘Ook agrariërs hoor je hier steeds meer over’.

Maurits geeft aan dat het bidboek is ook een uitnodiging  aan de gemeenten om mee te doen. De vijf organisaties willen steun zoeken bij het Leaderprogramma om een deel van de verzamelde ambities te kunnen realiseren. De locoburgemeester geeft aan dat de gemeente Oude IJsselstreek deze uitnodiging aanneemt. Het past namelijk helemaal in het Cittaslow concept waar nu aan gewerkt wordt.

Wim Beijer