Graf bij voormalig kasteel Sinderen in ere hersteld

 

SINDEREN – Leden van de Werkgroep Huis Sinderen plaatsen dinsdagmiddag een nieuwe marmeren plaat op de familiebegraafplaats van de familie Ruebel achter de Antoniuskapel in Sinderen.

De werkgroep zet zich al jaren in om de historie van het verdwenen kasteel Sinderen en zijn bewoners de familie Ruebel levend te houden. Zo werden de nazaten van de familie in 2012 allemaal in Sinderen uitgenodigd. Dat contact met de vooral in Zuid-Duitsland levende familie leverde onder meer de enige bestaande foto op van het kasteel.

Sloop

Die foto is genomen voor de sloop in 1883. Voor die tijd waren er alleen tekeningen bekend van het kasteel. Het verval begon toen de lucratieve jeneverstokerij (en azijnmakerij) van Sinderen door een nieuwe wet met terugwerkende kracht een enorme aanslag van de fiscus kreeg en eigenaar Ruebel in 1832 een deel van zijn landgoed moest verkopen. In 1875 kwam de rest onder de hamer. Vijf boerderijen zijn uiteindelijk van het sloopmateriaal gebouwd.

De werkgroepleden Herman Hofs, Willem Meijerman en Willem Ormel gingen, mede door alle nieuwe ontdekkingen, met de historie van het kasteel aan de slag en schreven er een boek over. Dat boek werd vorig jaar april gepresenteerd. Niet lang daarna kwam de volgende wens naar boven: de zwaar beschadigde grafsteen op de familiebegraafplaats vervangen. 

Steengroeve

Met behulp van subsidie en sponsoring, de sterk gereduceerde prijs van marmeren en de schappelijke prijs voor het werk van een steenhouwer lukte het om de benodigde financiën rond te krijgen.  In april kon de opdracht de deur uit en werd de marmeren plaat besteld in de steengroeve in Italië. Eind juli kon steenhouwer Henk Welling aan de slag om letter voor letter de hele tekst over te nemen.

De marmerplaat wordt dinsdag om 15 uur geplaatst op het graf achter de Antoniuskapel Kapelweg 38 in Sinderen door leden van de werkgroep en de steenhouwer.