Plattelandsraad op bezoek bij de Moezekӧttel in Megchelen

De zomervergadering van de Plattelandsraad wed onlangs gehouden bij de Moezekӧttel in het buitengebied van Megchelen. Een project van de dorpsgemeenschap van Megchelen over een stukje geschiedenis van het dorp.

Moezekӧttel

Tekening van de oorspronkelijke boerderij de Moezekottel
Tekening van de oorspronkelijke boerderij de Moezekottel

Voor de tweede wereldoorlog was dat de naam van een kleine boerderij die op de plaats stond waar nu het museum staat. Behalve een pentekening is er verder weinig over bekend. In die oorlog is het gebouw helemaal verwoest, net als veel woningen in Megchelen. Het dorp lag in de vuurlinie tijdens de bevrijding. Duitsers huisden in de woningen, waardoor de geallieerden veel gebouwen onder vuur en bommen namen. Na de oorlog werden veel noodwoningen neergezet om de bewoners weer onderdak te bieden, zo ook op de plaats van de Moezekӧttel. Een veredeld kippenhok met een afdakje waar een gezin met drie kinderen in woonde.  Een aantal jaren later werd het inderdaad een kippenhok en kwam het in bezit van de familie Hettelaar, de buren. Ook die functie viel; weg en het gebouw stond uiteindelijk op instorten.

Museum

De gerestaureerde noodwoning
De gerestaureerde noodwoning

Bij het maken van een dorpsplan kwam deze bouwval naar voren als een aanknopingspunt om de bewogen oorlogsgeschiedenis van Megchelen gezicht te geven. Met behulp van veel vrijwilligers is de noodwoning weer helemaal in oorspronkelijke staat hersteld en kon er zelfs een verdwenen karloods naast gebouwd worden. De woning is ingericht zoals die in de jaren na de oorlog werd bewoond. In de karloods is een educatief centrum ingericht waar bezoekers een film over de oorlogshistorie van Megchelen kunnen bekijken. Veel scholen maken er gebruik van, maar ook worden veel Duitse bezoekers verwelkomd. Ook zijn er een viertal wandel- en fietsroutes aan gekoppeld als onderdeel van de Liberationroute. Meer informatie: www.moezekottel.nl; Facebook: Restauratie De Moezekӧttel.

Wim Beijer