‘Pottenkieken’ met de Plattelandsraad

op-padOp pad
Afgelopen week werd voor de derde keer op rij een ‘Pottenkiekersmiddag’ georganiseerd voor dorpsverenigingen. Dit keer was het thema: Hoe kunnen dorpsverenigingen toeristische en recreatieve activiteiten ontwikkelen voor hun dorp. Het onderwerp kwam naar voren omdat een aantal dorpen actief bezig zijn met dit thema. Daar kunnen andere verenigingen weer van leren was de gedachte.

Slootermeer

Gestart werd in de ontvangstruimte van Scholtenhof (inmiddels zijn Slootermeer en Scholtenhof van dezelfde eigenaren). Het terrein van dit recreatiepark is zo groot, dat een rondrit met de bus over het terrein werd gemaakt. ‘800 standplaatsen telt het park’, vertelde Jos Sloot, ‘75% van de bezoekers komt uit Duitsland en 25 % uit Nederland. Vroeger was dat omgekeerd. Naast de vaste standplaatsen is er ook een trekkersterrein. Onze gasten zijn behoorlijk op zichzelf, maar in het hoofdseizoen worden op het terrein allerlei activiteiten georganiseerd. We hebben een website die ook in het Duits is en we staan op enkele vakantiebeurzen in het Ruhrgebied. Dat doen we met een ander groot park samen. Taxivervoer na een avondje stappen is voor onze gasten een probleem’.

De Küper Bord de Kuper

Onderweg naar het volgende adres, de Kuper, vertelde Maria Verheij over de activiteiten van het Toeristisch Platform, een platform van recreatieondernemers gesteund door de gemeente, om gezamenlijk de sector te versterken.’Netwerken’, vertelde Maria, ‘is ontzettend belangrijk, ‘en samenwerken met verschillende soorten ondernemers, zodat je elkaar kunt versterken. Dat kan nog wel beter in onze regio’.

De Küper is een groepsaccommodatie met een kleine camping. Juist de groepsaccommodatie (voor 20 en 30 personen), doet het heel goed. Johan: ‘Allerlei families of schoolklassen komen hier voor een aantal dagen. We hebben zelfs vaste groepen uit Frankrijk en andere landen. Onze gasten vinden bv. de fluisterboot heel leuk (maar die mag wel wat langer doorvaren in het seizoen), maar ook kleine musea, of tentoonstellingen, fietsroutes, natuurwandelingen, etc. Wij adverteren op een internationale website, waardoor we de buitenlandse gasten krijgen’.

De Speelhoeve Hooispeelplaats

Het volgende doel was de boerderijcamping de Speelhoeve. Maar onderweg ernaar toe vertelden Joop en Dolf eerst hun verhaal over de Stichting Fiets- en Kerkenpaden Sinderen. En ondertussen passeerden we enkele fraaie stukjes nieuwe paden. Het Ziegenbeekpad en het pronkjuweeltje “Welsinkpad” met de Robert Gesink-brug. Veel recreanten maken hier gebruik van.

De Speelhoeve is een echte boerderij met 65 koeien, waar de campinggasten meehelpen op de boerderij. Vooral voor kinderen blijkt dit een geweldige ervaring te zijn. ‘Er lopen soms 65 koeien en 75 mensen in de wei’ , vertelt Jan Rougoor, die samen zijn vrouw Karin de melkveehouderij runt met daarnaast een camping. ‘De gasten willen graag zien wat er op zo’n boerderij gebeurt en meehelpen’. Voor de Speelhoeve is het motto: simpel en goed. Reclame voor hun bedrijf gaat via mond-op-mond en via Internet. En dat gaat goed, er komen ook veel Belgische gasten.

Visdorado de Kool Bord de Kool

Deze themacamping in de Heelweg was het laatste doel van de middag. Een terrein van 10 hectare met een 25-tal campingplaatsen en verschillende visvijvers. ‘Drie forellenvijvers, een karpervijver, en vliegvisvijver en een algemene vijver met meerdere soorten vis’, vertelt Bert Sonderen, de trotse eigenaar. ‘Morgen worden hier de Nederlandse kampioenschappen vliegvissen gehouden, alleen het is lastig hier in de pers aandacht voor te krijgen’. Ook hier komen veel Duitse gasten en mond-op-mond reclame die tot een succesvol bedrijf hebben geleid na jaren van zwoegen, dat wel.

Tot slot

‘Veel gezien, veel geleerd’, waren opmerkingen van deelnemers. Dus wil je iets met fietspaden, kerkbezichtingen, promotie van ‘parels’ in je dorp, leg dan contacten met de lokale ondernemers en probeer samen zaken te ontwikkelen en te promoten. De ‘Rustpunten’ zijn bijvoorbeeld een doorslaand succes bij fietsers, juist omdat ze op onverwachte locaties liggen. De gebiedsmakelaars van de gemeente kunnen van dienst zijn bij het uitwerken van ideeën, maar ook de VVV’s en het Routebureau.

Wim Beijer