Smakelijk start Smaakacademie

Het Graafschap College in Doetinchem was op de avond van 16 november even hét culinaire centrum van Achterhoek. De eerste smaakwerkplaats vormde aftrap van de Smaakacademie Achterhoek. Ruim honderdvijftig bezoekers, leerlingen, docenten, koks, boeren, bakkers, luisterden, spraken, presenteerden en proefden van allerlei Achterhoekse producten. ‘De Achterhoek heeft al een sterke maak-industrie. Nu is het ook tijd voor een sterke Smaak-industrie’, volgens gedeputeerde Jan Markink die de Smaakwerkplaats opende. Marking: ’er valt meer te verdienen in de voedselsector door in te zetten op ambachtelijke beroepen die extra kwaliteit én meerwaarde leveren’.
Hoe dat te doen werd uitgelegd door ‘smaakprofessor’ Peter Klosse: ‘Kijk eens hoeveel mensen profiteren, kijk eens wat een gebied kan opfleuren van aandacht voor smaak en kwaliteitstoerisme. Ik ben blij dat de term ambachtseconomie hier genoemd wordt. Uniek, dat zorgt voor een link met traditie, met het land en met onze identiteit. Een gezonde en smakelijke voedseleconomie kan werk én inkomen leveren’. Daarvoor is nodig volgens Klosse: Wees trots op je eigen land. Verbeter de contacten tussen boeren en chef-koks. Haal meer rendement met kwaliteitsproducten. Denk gastronomisch en maak gebruik van oude culinaire tradities. Zorg voor beter onderwijs.

Een duidelijke opdracht aan de Smaakacademie.

Voor meer informatie: www.smaakacademieachterhoek.nl en de nieuwsbrief

SAA_Smaakwerkplaats_151116_1500px_15